BIBLIA ÓRÁK A KATOLIKUS KÖRBEN

 

Az 1980-as évek közepén egy asszony felvetette, hogy a bibliai történetekről jó lenne többet is tudni, mint amennyit tíz-tizenöt perces prédikációban hallhatunk  a szentmiséken.

Mi R. Marikával kaptunk ezen a lehetőségen, hisz akkoriban végeztük el a teológiát. Még elevenen élt bennünk a professzorok magyarázata, és bennünket is érdekelt a szentírás mélyebb megismerése.  F. András atya azzal indított el bennünket, hogy csak akkor fogjunk hozzá, ha kitartóan hosszabb időre is tudjuk vállalni.

Elkezdtük tehát, és immár 30 éve, iskola időben két hetente folynak a BIBLIA ÓRÁK. 1-2 kivétellel már a régi tagok elhaltak, de mindig újak jönnek. Volt olyan évünk is, amikor T. Józsi a kántorunk is bekapcsolódott, hisz Ő is teológiát végzett, és friss tudásával gazdagította tudásvágyunkat.

Így 12-20 taggal bogarásszuk a szentírás mélyebb értelmét minden alakommal.

Néha vetítünk, vagy egy-egy filmet megnézünk. Többnyire folyamatosan olvassuk az evangéliumokat, és egy-egy részletet szentirás-professzorok tanulmányai alapján értelmezzük, „fordítjuk le” a mindennapi életünkre. Nagy élmény valahányszor rábukkanunk egy-egy különösen nekünk szóló részletre, vagy a másik társunk személyes élménye vele kapcsolatban. Ezek után egészen másképpen halljuk meg a szentmiséken olvasott részleteket, és váltjuk életre a hallott Igét. Jó kis közösséggé vált a csoport. Szívesen fogadunk mindig új érdeklődőket is, és igyekszünk frissen tartani tudásunkat. (Piti Magdolna)

 

 

Keress bennünket a Facebookon is!