Házszentelés: házáldás: lakóház, lakás megáldása.  
Vízkereszt napján, illetve hetében megyek házakat szentelni, az-az szenteltvízzel meghinti, hogy védelmet nyerjen a ház minden lakója és távozzék arról a helyről a gonosz lélek ártalma és minden gonosz viszálykodás. Meglehet áldani nem csak a házat, hanem a földeket is, vállalkozást is.

Az időpontot egyeztetni kell, lehet nem csak vízkereszt idején hanem az év bármely más napján is házat szentelni.
Az ajtó szemöldökfájára fölírja a pap az évszámot és a népi értelmezés szerint a háromkirályok nevének (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) kezdőbetűit: 20 + G + M + B + 15.
Házszentelés az új ház elkészülésekor, a lakás fölújításakor, vagy ha már régebben volt szentelve, vagy ha új házat vásárolt és szeretne beleköltözni.
Házszenteléskor érdemes megáldatni a házban levő kereszteket,szobrokat és a szentképeket.

A ház- és lakásszentelés azonban nem annyira az építőanyagnak, a falaknak, a nyílászáróknak, a berendezésnek vagy a tetőcserépnek szól, hanem a lélekkel és leleménnyel megáldott embernek, a közösségnek, aki hajlékká alakítja és belakja a teret. Az egyház Krisztus Urunk nevében és képviseletében felkínálja, a lelki megerősítésre nyitott hívő ember pedig szabadon kérheti az áldást. Ezzel az új év indításául és az ehhez kapcsolódó elszánások, fogadalmak megerősítésével szorosabbá teszi Isten és ember kapcsolatát, közös szövetségét.

Keress bennünket a Facebookon is!