HITOKTATÁS  SZEGVÁRON

Szegváron az általános iskolákban a 70-es évek végéig volt iskolai hitoktatás. Bár az 56-os évek után egyre nehezebben tudtak a szülők érvényt szerezni akaratuknak, mert a tanárok igyekeztek lebeszélni erről a tanulókat és szülőket egyaránt. Már megbélyegzett volt, aki hittanos, netán templomba járó családban nevelkedett. Ennek ellenére, még néhányan kitartottak. Szathmáry Attila plébános atya idejében előbb a tanyai, majd a központi iskolában is megszűnt a hitoktatás. E helyett: plébánia órák voltak, ami gyorsan elsorvadt, hisz oda már végképp cikis volt járni.

A  80-as évek második felében, Frajna András atya lelki és fizikai munkájának köszönhetően jó nagy csapat kezdett járni és évről évre egyre többen jöttek a plébániai hittanórákra. Ezeket szombati napokon tartotta,  különböző korosztálynak más-más időpontokkal. 1991-ben visszamentünk az iskolába. Már egy hittanos osztály is indult. Két gyermek kivételével minden elsős be lett íratva. A tanító néni is örömmel vállalta ezt az osztályt. A felmenő osztályokban is 8-14 tanulóval, elkezdtünk  csatlakozó órákban hitoktatni. Ekkor már többen is elvégeztük a teológiát, a hitoktatóképzőt, így mint világi oktatók bejárhattunk az intézménybe. Nagy lelkesedéssel és örömmel végeztük ezt a „munkát”. Szerettük a gyermekeket és szívesen foglalkoztunk velük. A már 8. osztályból kimaradtakat sem akartuk elveszíteni, így meghívtuk és  akik a közelünkben maradtak el-el jártak az ifjúsági hittanokra is, melyeket hét végén tartottunk.

Szerveződött a kisénekkar, a színjátszó csoport, mely az evangéliumot adta elő, és a vállalkozókkal a karácsonyi pásztorjátékot is betanulták. Jöttek az anyák napi köszöntésre, és nagy lelkesedéssel a nyári kirándulásokra, táborokba. Év közben sokszor volt játszóház a katolikus körben, farsangi buli, kézműveskedés, stb. Volt olyan nyári tábor amikor több mint százan voltunk. És volt olyan évnyitó szentmise, amikor pótszékeket kellett betenni az első szakaszba, mert nem fértek el a gyerekek.

Most már egyre kevesebb a gyermeklétszám is, a hittanosok is. Egyrészt más helyekre járnak általános iskolába, vagy a család nem tartja fontosnak, hogy lelki fejlődésük egészséges, több ismeretük, általános műveltségük ezen a területen is legyen.

Az elmúlt évtizedekben hitoktatók voltak:

             Zsadányi József plébános, +Bovatsek Dezső ny. tanár, Piti Magdolna hitoktató,

             Rozgonyi Mária hitoktató, Szabó Judit hitoktató.

             Elmúlt évben: Bánfiné Sajtos Lolita, és Kovács Rita

             Jelenlegi hitoktató: Kovács Rita

 

Ebben az új tanévben sok kegyelmet és a Szentlélek Úristen vezetését kívánva a hitoktatónak és minden tanulónak! 

(Piti Magdolna)


Imádság tanévkezdésre

Mennyei Atyánk!

Köszönjük mindazt, amit a szünidőben Tőled kaptunk: a pihenést, a kikapcsolódást, a sok szép élményt, a kirándulásokat.

Köszönjük szüleinket, családtagjainkat, barátainkat, hogy együtt lehettünk velük. Hálát adunk, hogy gond nélkül élhettünk, és mindent megkaptunk tőlük, amire szükségünk volt, sőt még annál többet is.

Erőt kérünk Tőled mennyei Atyánk, hogy újra oda tudjunk figyelni az órákon, hogy rendszeres munkára szorítsuk magunkat és teljesítsük mindazt, amit elvárnak tőlünk.

Áld meg tanárainkat jó kedvvel, türelemmel, hogy szívesen foglalkozzanak velünk, nekünk pedig adj engedelmes szívet, hogy elfogadjuk tőlük a jót még akkor is, ha az nem mindig kedvünkre való.

Őrizz meg a veszélyektől, a rossz útra csábító kalandoktól. Tégy segítőkésszé bennünket, hogy figyeljünk a rászorulókra, és segítsünk a bajbajutottaknak.

Urunk Jézus Krisztus, a Te nevedben kezdjük el ezt a tanévet, szeretnénk Rólad hallani a hittanórákon és a szentmiséken. Kérünk, nyisd meg szívünket, hogy befogadói és hirdetői lehessünk evangéliumodnak.

 

Keress bennünket a Facebookon is!