Testvérkapcsolatunk története:

1991-ben visszakapott Katolikus Kör épületét kezdtük „birtokba venni”. Terveztük, és szerveztük az első programokat. Lassan-lassan a gyerekek és az idősek egy-egy alkalommal eljöttek, és szerettek ott lenni, játszani, beszélgetni. Közfalak kiszedése, festés és egyéb munkálatok tervei voltak bennünk még, amikor megjelent a Püspök Úr körlevele 95-ben, melyben a RENOVABIS német segélyszervezethez lehetett pályázatot beadni. A korábbi években főleg egyházi építkezésekhez adtak segélyt, de most azzal a kikötéssel jött a hír, hogy éppen építkezésre nem adnak, inkább közösségek beindulásához, folyamatok, támogatásához lehet kérni a segítségüket. Zsadányi József plébános és Piti M. adminisztrátor elhatározták, hogy ezt megpróbálják, és a kat.kör. életét beindítván, ezt a pályázati lehetőséget kihasználják.  „Szerencsénk volt!” Nyertünk 700 ezer forintot. Nagyon jól jött, sokat segített a beinduláshoz. ..

1 év múlva, amikor az elszámolás elkészült, németre fordítva, elküldve minden: Egy németországi levél érkezik: Szeretnének megismerkedni egyházközségünkkel Azok, akik a támogatást adták! Egy Salzgitter-Bad nevű városból Szent Marien Egyházközség képviselői írtak nekünk. Mi válaszoltunk, ők szintén, majd meghívtuk nézzék meg mire is költöttük a kapott támogatást. Következő évben ellátogattak 4-e, két házaspár, és személyesen is megismerkedhettünk. Nagyon kedves, rendkívül segítőkész, áldozatkész embereket ismertünk meg bennük. Igazi testvéri kapcsolat fejlődött ki a levelezések, és találkozások során.

Végül kialakult a következő: egyik évben ők, másik évben mi látogatjuk meg egymást. Minden találkozásnál bővültek a résztvevők körei. Mindig többen és többen kapcsolódtak be ebbe a szeretet-találkozásba.

Mostanra már az elsőkörben összebarátkozott hívek időskoruk miatt a náluk egy generációval fiatalabb, de ugyan olyan lelkes csapatnak adták át a stafétabotot. Így jelenleg is minden évben kölcsönös találkozás, és a tovább segítés töretlenül folytatódik.

Nagyon sokat köszönhetünk az Úr Isten után ennek a Kedves Szent Marien Egyházközségnek, hogy anyagiakban segítségünkre vannak. Sok beteget segítő eszközt adományoztak: tolókocsit, járókeretet, botokat, stb. Mindig gyűjtenek számunkra jó-állapotú ruhaneműt, használható konyhai és műszaki tárgyakat is. Kaptunk már kerékpárokat, sporteszközöket is. Természetesen mi is igyekszünk szívélyes szeretetüket viszonozni, ahogy ez tőlünk telik.

2015-ben mi következünk a vendéglátásban, a szeretet-adomány életben tartásában. (PM)

 

Keress bennünket a Facebookon is!