Eredetileg egy mozgalom volt az 1900-as  évek közepén, azaz egy olyan közösség amelynek tagjai római katolikus hívő emberek voltak. Közösen ünnepeltek, szórakoztak, bálokat, és színielőadásokat rendeztek. Volt egy közösségi terem, épület, ahol összejöveteleiket rendezték, sőt egy ideig bor (sör) kimérés is volt. Kedélyesen elbeszélgettek, kártyáztak, biliárdoztak, anekdotáztak. Többnyire férfiak „klubja” volt ez, vasárnap délelőttönként, téli napokon.

A II. világháború után megváltoztak a viszonyok, így természetesen nem lehettek közösségek, pláne katolikus összejöveteleket nem tarthattak. Megszűnt a „Klub”, az épületet államosították, és üldözötté váltak a templomba járó hívek is.

1989-es fordulat után a 90-es évek elején kárpótlási visszaigénylések lehetővé tették,hogy az egyházi ingatlanok, így a katolikus kör épülete is visszaigényelhető lett. Ekkor sikerült az eredeti épület helyett (amelyben az Öregek Otthona működött) a Hunyadi János utca 13. szám alatti épületet megszerezni az Egyház részére. 1995-ben visszakaptuk, és elkezdődhetett a közösségi élet, a templomon kívül is. Ifjúsági hittan, nyugdíjas klub, gyermekeknek játszóház, családcsoport programok, lelkigyakorlatok, kurzusok, regionális találkozók, nyári táborok, kézimunka-szakkör, vendégfogadások stb. vette kezdetét és tart a mai napig, az igényeknek megfelelően. Ebben az épületben működik a Magyar Karitász és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi szervezete is. Erről a különböző csoportokban megélt eseményekről beszámolók, fotók tanúskodnak.

(PM)

Keress bennünket a Facebookon is!